Hur kan vi använda det vi vet?
Medida stöttar organisationer och utvecklar processer i en organisation för att ta tillvara på och kommunicera kunskap i en organisation. Det kan röra allt från styrning, organisation och utvärdering, till att utveckla arbetet med budget och policies. Jämlikhet, jämställdhet, mångfald och inkludering är centrala teman.
Exempel på tjänster och hur jag arbetat tidigare:
Jämlikhetsresan
Mäta och följa upp social hållbarhet och jämlikhet
Jämlik budget och styrning
Räkna med jämlikhet / jämlikhetsdata
Utvärderingar
Så, vad har jag gjort tidigare?
Jämlikhetsresan
Jämlikhetsresan är ett verktyg för nulägesanalys av en verksamhet eller ett samhällsfenomen utifrån ett jämlikhetsperspektiv. I fem steg guidas du i att hitta en frågeställning, göra orsaks- och konsekvensanalys och fram till en färdig handlingsplan. Utbildning i Jämlikhetsresan kan göras både analogt och digitalt. Läs mer på Jämlikhetsresans hemsida.
Exempel på uppdrag: Utveckling och utbildning
Situation: En större stad ville decentralisera sitt arbete med jämställdhetsintegrering, så att frågan ägdes av utförande verksamheter.
Medidas insats: Under 2012-13 utvecklade jag ”Vägen till jämställdhet”, förlagan till Jämlikhetsresan. Därefter höll jag regelbundet utbildningar i staden, både kommunövergripande med blandade verksamheter, och riktade till förvaltningar. Bland annat utbildade jag en vård- och omrsorgssektion och kultur och fritidsförvaltningen.
KOMMER SNART: Jämlikhetsresan som digital utbildning!
Mäta och följa upp social hållbarhet och jämlikhet
Att mäta och följa upp arbetet med socialhållbarhet, jämlikhet och jämställdhet ska fungera som ett stöd i arbetet. Medida erbjuder kunskap, utbildning och processledning i att utveckla ert arbete med att göra ert arbete datadrivet.
Exempel på uppdrag: Mot ett socialt hållbarhetsbokslut
Situation: Ett kommunalt team för social hållbarhet ville ha stöd i att använda statistik i sitt arbete, gärna med ett socialt hållbarhetsbokslut som slutprodukt.
Medidas insats: I tre heldagar träffade jag kommunens ansvariga för social hållbarhet. Vi gick igenom mätandets grunder och grunder för att använda data i att styra mot hållbarhet. Vi arbetade med gemensamma målformuleringar, målkonkretisering och med att gå från mål till aktiviteter och mätbarhet i arbetet.
Jämlik budget och styrning
Med utgångspunkt från hur det fungerar för just er ger jag nycklar för att komma vidare och skapa en sammanhållen styrkedja där jämlikhet är lika självklart som alla andra mål. Hur integrerar vi ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv i den ordinarie styrningen? Vad behöver vi för att få hela kedjan att fungera utan att någon länk brister? Kan vi kommunicera målen med jämlikhetsarbetet genom hela organisationen utan att reducera arbetet till att samla in siffror?
Exempel på uppdrag: Utbildning i jämställd och jämlik budgetering i en kommun.
Situation: En kommun efterfrågade utbildning i jämlik budgetering för politiker, chefer och ekonomiansvariga.
Medidas intsats: En halvdagsutbildning i två versioner, en riktad mot tjänstepersoner och en mot politiker. Under utbildningen tog vi upp följande moment:
Målgruppsanalys
Resursfördelning
Policyanalys
Uppföljning och mätande
Exempel på uppdrag: Handbok i jämlik styrning
Ta avstamp i dina ordinarie data och gör en jämlikhetsanalys som tydligt hänger samman med din budget. Handbok för jämlik styrning togs fram i samverkan med Huddinge kommun under 2015.
Räkna med jämlikhet / jämlikhetsdata, vad är det och hur gör vi?
Jämlikhetsdata är fakta om jämlikhet. Hur kan vi på ett bra sätt ta fram fakta om jämlikhet och om olika gruppers villkor, utan att förstärka stereotypa föreställningar om grupperna? Medida utbildar och handleder i att ta fram jämlikhetsdata som passar just ditt syfte.
Exempel på uppdrag: Räkna med jämlikhet, workshop
Med hjälp av 300 färgglada fiskar illustrerar jag vad könsuppdelad (eller gruppindelad) statistik är. Vi diskuterar för- och nackdelar, identifierar fallgropar och hittar vägar framåt. En både rolig och väldigt matnyttig dag för alla som kommer i kontakt med siffror i sitt jämställdhetsarbete.
Exempel på uppdrag: Jämlikhetsdata - vad och hur?
. Vi går igenom olika metoder för att samla in fakta och skapa statistik som synliggör olika former av ojämlikhet. Vi tittar på vad lagstiftningen säger och söker olika svar på hur vi kan hantera utmaningar med till exempel små grupper, integritet och låg svarsfrekvens på enkäter. Sist men inte minst reflekterar vi över olika sätt att synliggöra de allra mest svårmätta grupperna och deras livsvillkor.
Utvärdering, uppföljning och lärande
Att utvärdera kräver en förståelse för mål, medel och mätande. Medida kan både genomföra utvärdering och uppföljning av projekt, och stötta er i ert lärande. Målet är att anpassa utvärderineng till projektets storlek och form, och att göra utvärderingen till ett stöd i det fortlöpande arbetet.
Exempel på uppdrag:
Situation: Kunden drev ett projekt finansierat av folkhälsomyndigheten. Projektet behövde en systematisk utvärdering. Eftersom projektet var omfattande och komplext önskade projektledningen också fortlöpande lärande utvärdering som även kunde fungera som metodstöd.
Medidas insats: Medida hjälpte till att formulera uppföljningsbara mål, både kvantitativa och kvalitativa. Under projektet hölls regelbundna avstämningar där projektledaren redogjorde för arbetet mot målen och Medida kommenterade och gav råd för bättre måluppfyllelse. Enkäter genomfördes med såväl projektmedarbetare som målgruppen för att samla in tankar och upplevelser från den gruppen. I slutet av projektet sammanställdes en rapport om resultaten, som också redovisades vid en slutkonferens.